Bér termálkristály

2002-ben a Geofizikai Kutatóintézet munkatársai keresztül-kasul átvizsgálták a környéket, szénhidrogén után kutattak hat hónapon át. Akkor tizenegy nyomvonal mentén háromszáz helyen 97 méterre lefúrtak, s abban a mélységben robbantásokat hajtottak végre. A szeizmikus hullámok mérésekor megbizonyosodtak arról, amiről száz évvel ezelőtt a híres geológusnak, Lóczy Lajosnak (akinek egyébként Bükkszék is köszönheti a gyógyvizű strandját) csak sejtései voltak. Miután Kanadából megérkezett a mérések kiértékelése, a szakemberek úgy döntöttek, elindítják az első fúrásokat 1500 méter mélyre. Geológusok korszakos jelentőségűnek tartják a Cserhát alatti andezit áttörését.
Olajat nem találtak, de melegvizet igen, méghozzá 87 fokos, ásványi sókban gazdag gyógyvizet, amely az elemzések jelenlegi állása szerint reuma és izületi betegségek gyógyítására alkalmas és a víz összetétel jobb, mit a Hévízié.

Nógrád legmelegebb termálvize Béren található. Jelenleg a megyében nincs melegvizes fürdő és azon dolgozunk, hogy megvalósítsuk Béren az elsőt. A lakosság Bükkszékre, Bogácsra, Mezőkövesdre, Hevesbe és a Jászságba jár fürödni és gyógyulni, otthonától 80-120 km-re.
Ha megvalósítjuk a megye első termálfürdőjét, a lakosságnak mindössze 10-50 km-t kell utaznia.

Magyarország legdinamikusabban fejlődő részei azok, ahol termálfürdők vannak: Hajdúszoboszló, Hévíz, Bükk, Egerszalók, Harkány.

"Leborulok a Nemzet nagysága előtt"


Kossuth Lajos